ایبوک رالی نوشت : یکی موضوعاتی که هر سال با فرارسیدن روز ها نمایشگاه بینالمللی فروش کتاب پزشکی تهران , مطرح میشود , همت بعضا ناشران فروش کتاب پزشکی برای بالا بردن تعداد عناوینی است که منتشر کردهاند تا در سطح ابتدایی بتوانند در نمایشگاه کتاب کمپانی نمایند و سپس بتوانند غرفه بزرگتری به دست آورند . ولی چیزی که ممکن است فراموش شود , کیفیت کتابهایی است که با انگیزه کسب اذن ورود به نمایشگاه کتاب فروش کتاب پزشکی – یعنی نشر ۴۰ تیتر کتاب بزرگسال یا این که ۴۵ تیتر کتاب بچه در زمان چهار سال – برای نشر دهنده در لحاظ گرفته شدهاست .
قبلا , نیکنام حسینیپور مدیرعامل کتاب فروشی ایبوک رالی, در رابطه شیوع کتابسازی با نزدیک شدن به زمان برگزاری نمایشگاه کتاب به ایبنا گفته بود : «گویا نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به بهانهای برای کتابسازی تبدیل شده است ; این را آمار نشان می دهد , ولی آیا نمیتوان در رابطه این قضیه تأمل کرد؟ بر پایه ی داده ها موسسه کتابسرا در دو ماه قبل و در شروع آغاز ثبتنام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران , تعداد قابلتوجهی کتاب در کتابسرا به ثبت رسیده است و به حیث می رسد نمایشگاه , زمینهساز شکلگیری جریان خیره کننده و غریب کتابسازی در مملکت شدهاست ; آنچنان که بازدید می شود بعضا کتابها از طرف یک سری یا این که یک سری چاپ کننده , ثبت میشود تا آمار کتابها برای اخذ غرفه , بدون نقص باشد . »
وی با ارائه آماری از میزان کتابهایی که در ماههای قبلی در بانکهای اطلاعاتی کتابسرا فروش کتاب پزشکی ثبت شدهاند , اطلاع بخشید : «تا دیماه همین سال , مبتنی بر آمار موسسه کتابسرا , ۸۲ هزارعنوان کتاب از طرف ۴۲۸۸ نشر دهنده نشر داده شده شدهاست که در مقایسه با زمان شبیه , رویش ۱۳ درصدی را نشان می دهد . نکته حائض اهمیت این است که در ۱۰ ماه ابتدا همین سال , ۸۰ درصد کتابها از طرف ۸۷۶ نشر دهنده پخش شده شدهاست . بهنظر می رسد تعداد قابلتوجهی از این کتابها با انگیزه حضور در نمایشگاه انجام یافته شدهاست , ولی چه بسا در صورتیکه به همین آمار بسنده کنیم , این پرسش ساخت می گردد که ثبتنام ۲۳۰۶ منتشر کننده در نمایشگاه فروش کتاب پزشکی چه معنایی دارد! بخش اعظمی از غرفههای ۶ یا این که ۹ متری در نمایشگاه کتاب که بیشتر در اختیار ناشرنماهاست , بازتابی از حالت آسیبهای صنعت تکثیر محسوب میشود ; درحالیکه ناشران کتابهای پرمحتوا و کیفیت خوب در حوزههای متفاوت ; بهویژه در حوزه همگانی و طفل و نوجوان که تولیدکننده تاءمل و تامل میباشند و توشه بخش اعظم نمایشگاه نیز بر دوش آنهاست , کمتر چشم می گردند و معمولاً بیشترین ضرروزیان را می بینند . »
فروش کتاب پزشکی منبعث از تعداد بالای پروانه تکثیر است
قرار بود سیوسومین عصر نمایشگاه بینالمللی فروش کتاب پزشکی تهران از ۲۶ فروردینماه کارش را استارت نماید , ولی به دلیل خطر شیوع بیماری کرونا این نمایشگاه به پس از ماه رمضان موکول شد . درحال حاضر فرصتی اتفاق افتاده تا چرایی بعضی از موردها , بیشتر سنجیده شود . چرا بعداز برگزاری سیودو عصر نمایشگاه کتاب تهران و نمایشگاههای کتاب فروش کتاب پزشکی فراوانی که در بقیه استانهای کشورایران برگزار میشود , هنوز مسئولان غالب به متوقف کردن کتابسازی نشدهاند؟ فرهاد تیمورزاده , مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب علم ها طبابت دانشگاهی دراینباره به خبر نگار ایرناپلاس اعلامکرد : فکرمیکنم کتابسازی منبعث از تعداد زیاد دوچندان پروانه انتشار است که سوای در حیث دریافت کردن سازوکار مطلوب برای هر متقاضی , صادر شدهاست . در حدود ۱۷ هزار پروانه انتشار صادر شدهاست , فارغ از اینکه اشخاص , شاخصهای حتمی را داشته باشند و بهصرف اینکه دراین حوزه کار کردهاند , کارمند یا این که خدمتکار یک دفتر کار انتشار بودند و تصمیم گرفتند غیروابسته شوند , توانستند جواز اخذ نمایند .
این چاپ کننده ملاک کمّی برای ناشران فروش کتاب پزشکی را کلیدی و مؤثر می داند و می گوید : چنانچه یک نشر دهنده حرفهای باشد , می بایست هفتهای یک کتاب منتشر نماید . ممکن است ناشری روی فرهنگنامه عمل می نماید کهاین روند وقتگیر است , آماری که به آن اشاره کردم برای کتابهای معمولی است .
تیمورزاده با اشاره به اینکه خیلعظیم پروانه انتشار و فروش کتاب پزشکی در اختیار کسانی قرار گرفته است که به صورت کلی صلاحیت ضروری برای احراز این پروانه و کار درین حوزه ندارند , خاطر نشان نمود : ضوابط نمایشگاه , مقررات و آییننامههای نمایشگاه بهاین این داستان دامن میزند . عدهای از ناشران میخواهند به هر قیمتی شده در نمایشگاه کتاب کمپانی نمایند و دارنده غرفه باشند تا در زمان ۱۱ روزه به هر ترتیبی کتاب پزشکی بفروشند . برای بخش اعظمی از آنها تنها مساله مالی حیاتی است . اکثری , کتابهای پرفروش ناشران فروش کتاب پزشکی دیگر را نیز در معرض فروش قرار می دهند .
سازوکار بررسی کیفی فروش کتاب پزشکی نیست
به گفته تیمورزاده در حیث به چنگ آوردن ۴۰ تیتر برای کتاب بزرگسال و ۴۵ تیتر برای فروش کتاب پزشکی کار سختی است.